Bescherm je huid tegen de zon

Het warme weer doet deugd en dan trekken we graag naar buiten om te genieten van de warme zonnestralen. Bescherm jezelf steeds voldoende tegen de zon. Dan loopt het gesmeerd!

Hoe vaak we het ook horen en herhalen, zonnecrème maakt écht wel een verschil…

Waarom?

De straling van de zon bestaat uit UV-A-stralen en UV-B-stralen.

Beide soorten stralen kunnen verschillende negatieve gevolgen hebben, zoals verbranding, misselijkheid, vroegtijdige tekenen van huidveroudering (zoals rimpels), tot zelfs huidkanker.

  • UV-A-stralen zijn verantwoordelijk voor huidbeschadiging en rimpels, omdat deze stralen tot diep in onze huid doordringen.
  • UV-B-stralen zijn verantwoordelijk voor het rood worden en verbranden.

Maar geen paniek, je kunt jezelf beschermen: smeren, smeren, smeren is de boodschap!

Wanneer?

Voorkomen is beter dan genezen. Smeer zonnecrème voor je naar buiten trekt (best 30 minuten op voorhand zodat de zonnecrème tijd heeft om goed in te dringen in de huid). Smeer je ook regelmatig terug extra in, om te voorkomen dat je zonnecrème eraf zweet. Dermatoloog Lieve Brochez raadt bovendien aan om je zéker tussen 12 en 16 uur goed in te smeren, want dan brandt de zon het hardst.

Tip! Kies voor een waterproof zonnecrème waardoor de crème er minder snel zal afzweten. Smeer je ook met waterproof zonnecrème meermaals in!
Tip! Vergeet je kwetsbare lichaamsdelen niet, zoals de neus, wangen, voeten én lippen (je kunt hiervoor eventueel speciale beschermende lipbalsem met UV-filter gebruiken). Plekjes die wel eens vergeten worden zijn de rug, nek en achterkant van je benen.

Hoeveel?

Doorgaans raden dermatologen aan om zonnecrème met (minstens) factor 30 te gebruiken. Maar welke factor je best gebruikt, hangt af van persoon tot persoon (denk maar aan baby’s die extra gevoelig zijn of mensen met een gevoelige of bleke huid) en situatie tot situatie (hoe lang je in de zon loopt).

Tip! Met een hoofddeksel bescherm je jezelf ook extra tegen een zonneslag.
Tip! Als je een verfrissende duik neemt dan koel je wel af, maar dan ben je niet extra beschermd tegen de zon, integendeel zelfs. Water reflecteert de zonnestralen waardoor in het water je gezicht en schouders eens zo veel bestraald worden. Gebruik zeker dan een waterproof zonnecrème.

Vermijd ik dus best de zon?

Helemaal niet!
Genieten van de zon en gaan sporten op een mooie zomerdag zijn gezond want het versterkt je weerstand. De zon is namelijk onze belangrijkste bron van vitamine D, van belang voor gezonde botten en spieren.
Zonnebaden laat je best achterwege, maar buiten komen en bewegen op een zomerse dag is goed en belangrijk, ook voor je mentale gezondheid!

Kijktip

Benieuwd naar welk effect de zon heeft op je huid? Thomas Leveritt liet mensen ontdekken hoe ze eruitzien in ultraviolet en leerde hen welk beschermend effect zonnecrème heeft.