Vlieg eropuit met onze #Vliegerchallenge!

+ 30 minuten

van 30-06-2020 tot 31-08-2020

Wie zomer zegt, zegt zee! En wie zee zegt... zegt vliegeren! Doe deze zomer mee aan onze vlieger-uitdaging en maak jouw eigen Superdeluxe Vlieger!

Vlieg eropuit met Familie Fit!


Nu de meeste families deze zomer aan de grond blijven en voor een vakantie in eigen land kiezen, helpt Familie Fit jou om je eigen vlieger op te laten!

Wat heb je nodig?

  • 3 dunne houten stokjes in een lengte van 60, 80 of 100 cm
  • Dunne draad
  • Glanspapier of dunne nylonstof
  • Dun touw of visdraad
  • Stukjes gekleurd papier of krantenpapier voor de staart van de vlieger
  • Lijm
  • Plakband

Hoe maak je een vlieger?

1. Maak een gaatje in het midden van elk stokje en bind ze stevig aan elkaar vast met visdraad of een dun touwtje.

2. Boor daarna nog een gaatje door de uiteinden van de stokjes, haal een draad door elk van de gaatjes en zorg ervoor dat ook deze draad goed strak aanspant. Ziezo, nu heb je het raam van je vlieger al gemaakt!

3. Leg het raam van de vlieger op het glanspapier of de nylonstof om het papier of de stof te knippen in de vorm van je vlieger, maar let er goed op dat je genoeg papier of stof overhoudt aan de randen, zodat je die nog kunt omslaan rond de stokjes en vastplakken. Zodra ze vastzitten doe je er nog plakband overheen zodat alles goed blijft vastzitten.Als je hebt gekozen voor het maken van een vlieger in een bedrukte stof of papier met een motief, zorg er dan voor dat het papier of de stof in de goede richting zit.

4. Nu begin je aan de staart en de draden van je vlieger te werken. Begin met de twee onderste randen (die dus onderaan je motief of bedrukking moeten zitten) en bevestig een stuk touw of visdraad op de lengte van een halve rand: bijvoorbeeld, als het stokje 60 cm lang is, moet het stukje touw 30 cm lang zijn, enzovoort. Verbind de uiteinden van de twee draden in één stevige knoop en bevestig daarna aan deze knoop een derde stuk draad dat veel langer is. Die draad is voor de staart van de vlieger: gebruik er gerust een stuk draad voor dat tot 4 keer langer is dan het stokje (dus, als het stokje van de vlieger 60 cm lang is, moet het touwtje voor de staart 2,4 m lang zijn).

5. Knip dunne stroken gekleurd papier of beschilderd krantenpapier uit en plak ze op gelijke afstand op de staart van je vlieger. De belangrijkste stap in het maken van een vlieger is de lijn, want daardoor zal hij behoorlijk kunnen vliegen. Wees heel precies.

6. Maak een stuk touw in de lengte van de zijdelingse stokjes vast vanaf de uiteinden van de stokjes tot in het midden van de vlieger, daar waar de stukjes hout aan elkaar bevestigd zijn, en bind die dan met een derde draad in het midden aan elkaar vast om daar de lijn aan de verbinden.


Ziezo! En nu... vliegeren maar!

(bron: www.zininmeer.be)

Andere actieve uitdagingen

Doe mee met onze Geluidenbingo en WIN!

+ 45 minuten

van 01-07-2020 tot 31-08-2020

Bezoek het openluchtmuseum en WIN!

+ 30 minuten

van 01-07-2020 tot 01-09-2020

Doe mee met onze zomerzoektochten in Sint-Truiden

+ 30 minuten

van 01-07-2020 tot 30-09-2020

Ga de Boomklim-challenge en aan én WIN!

+ 30 minuten

van 30-06-2020 tot 31-08-2020

Doe mee en word ook een Familie Fit

Bewegen is gezond! Bewegen is plezant! Bewegen is nog zoveel leuker als je het samen met je gezin kan doen.
Maak je Familie Fit-profiel aan en wordt, samen met tal van andere gezinnen, de actiefste familie van Vlaanderen!

Doe mee