Mijn kind is wat zwaar. Moet hij sporten om te vermageren?

Eerst en vooral zou de focus moeten liggen op de het ontwikkelen van gezonde gewoonten en niet op vermageren.

Gezonde gewoonten zijn de beste garantie op een gezond gewicht en ze leggen de nadruk op positieve aanpassingen aan de levensstijl. ‘Vermagering’ heeft altijd een negatieve, veroordelende ondertoon, namelijk: ‘je bent niet goed zoals je nu bent!’.

Natuurlijk is voldoende bewegen één van de hoekstenen om gewicht te verliezen. Je verbruikt energie en je kweekt meer spieren, waardoor ook je energieverbruik in rust naar omhoog gaat. Laat je niet verleiden tot het snel verliezen van lichaamsgewicht door reuzegrote aanpassingen in het leven van je kind. Kijk altijd naar veranderingen over een periode van drie tot zes maanden. Als het niet op lange termijn vol te houden is, dan zal je kind er immers geen gewoonte van kunnen maken.

Onthoud ook dat kinderen, net als volwassenen, spier- en botmassa kunnen verliezen als ze te snel vermageren, wat niet goed is voor de gezondheid. Ga te rade bij een voedingsdeskundige als je niet weet hoe je de beste keuzes voor je kind kan maken of voor een geïndividualiseerde aanpak.