Ravotten in het bos

In de herfst is er een heleboel te beleven in het bos. Tijdens de tweede week van oktober vindt jaarlijks De Week van het Bos plaats. Er worden die week tal van activiteiten georganiseerd.

Het is belangrijk dat kinderen buiten spelen zodat ze de overdosis schermtijd kunnen compenseren met extra beweging. Het spelen in een groene omgeving verbetert het immuunsysteem. Buiten spelen biedt bovendien ook extra kansen voor mentale en fysieke vrijheid. Kinderen kunnen er zorgeloos spelen en ravotten, ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten en de wereld rondom hen op een speelse manier ontdekken.

Kortom, trek je laarzen aan en ravot erop los in het bos!

Meer informatie over De Week van het Bos vind je op de website van Natuur en Bos.

Robin Hood in het bos

Maak je eigen katapult of boog

De Week van het Bos is de ideale gelegenheid om de Robin Hood in jou naar boven te laten komen. Maak je eigen katapult of boog en schiet raak!

  • Zoek een Y-vormige tak in het bos. Knip een elastiek door twee en knoop de uiteinden aan de tak vast. Je katapult is klaar voor gebruik. Zoek een steentje of denappel en schiet hem zo ver mogelijk weg. Zorg er wel voor dat er geen mensen of dieren in je buurt staan.
  • Voor je eigen boog zoek je een lange tak die niet breekt als je hem buigt. Neem een touw dat korter is dan de tak en knoop de uiteinden van het touw vast aan de uiteinden van de tak. Zoek nog een tak die je kan gebruiken als pijl en je kan schieten zoals een echte Robin Hood.

Spelletjes

  • Zet een paar denappels naast elkaar op een verhoogje (tafel, boomstronk, …). Probeer de denappels af te schieten met je eigen gemaakte katapult of boog. Hoeveel beurten heb jij nodig om alle denappels er af te schieten?
  • Hang een emmer aan een tak. Lukt het jou om met je katapult de steentjes in de emmer te schieten? Landen jouw pijlen in de emmer?
  • Hang een krantenvel of handdoek op aan de tak van een boom. Hoeveel beurten heb jij nodig om het voorwerp te raken met je katapult of boog?

Nog inspiratie nodig? Neem een kijkje op onze Pinterest-pagina voor nog meer ideetjes.

Familie Fit Cluedo

Familie Fit Cluedo is een leuk bosspel dat je kan spelen met het hele gezin. Het doel van het spel is om te achterhalen wie van de Familie Fit de afgelopen week het meest heeft gesport, welke sport hij/zij heeft beoefend, hoe laat en in welke stad.

Het spelmateriaal kan je via mail aanvragen. Mail naar Gezinssport Vlaanderen.

Kan jij het mysterie oplossen? Veel speelplezier!