#YESWECAN - 10 tips om vijf weken (of meer) telewerk te overbruggen met kinderen!

Telewerken én de kinderen opvangen… hoe begin je eraan?! ​Opvoedings- en organisatiecoach Lies Lambert schiet ons gelukkig te hulp met 10 tips om deze Corona-periode zo goed mogelijk te overbruggen!

1. #Yesyoucan

Als je de berichtgeving op kranten en sociale media leest, gelooft precies niemand dat wij, ouders, het nog kunnen: vijf weken voor onze kinderen zorgen. Ok, er zal wat gepuzzel, gegoochel en gevloek aan te pas komen. Maar dat is de rest van het jaar ook zo. Daarnaast is er ook veel gelach, gespeel en geknuffel. En dat zal nu ook zo zijn. Ga er van uit dat dit lukt. Een positieve mindset is al het halve werk. Wij zijn ouders, wij verrichten elke dag wonderen. We kunnen dit!

2. Voorspelbaarheid 

Wat is het lastigste aan deze periode? De normale structuur van een dag/week valt weg. School, werk, hobby's zorgen voor structuur in het leven van kinderen en hun ouders. Tijd om je eigen gezinsstructuur te verzinnen. Wat blijft er nog overeind in deze periode? En wat zijn blanco vlakken in de agenda. Zoek met je gezin naar een eigen indeling. Wanneer staan we op, eten we, gaan we slapen? Wanneer spelen/werken we? Wanneer doen we (online) sociale activiteiten? Wat zijn de klusjes en wanneer doen we die? Op dit creatieve Pinterest-bord van Familie Fit vind je alvast wat tips!

3. Maak het visueel

Of je nu kleuters, lagereschoolkinderen of pubers hebt, om verschillende redenen is het visueel maken van je dag/weekplanning een goed idee. Bij kleine kinderen zorg je ook voor iets dat aanduidt op welk moment van de dag/week we zijn, zodat ze kunnen volgen. (Een wasknijper of een post-it die je verplaatst,...). Voor oudere kinderen is het ook handig om huiswerk en klusjes te visualiseren in welke fase ze zitten (To do/te doen, busy/mee bezig, done/gedaan.) Op die manier zien ook zij het bos tussen de bomen. Dagelijkse taken hang je van 'done' elke ochtend weer bij 'to do'.

4. Samen of alleen

Vele ouders hebben ook nog een eigen takenlijstje. Creëer ook tijd voor jezelf om hiermee aan de slag te gaan. Op school hebben kinderen nooit een hele dag individuele aandacht. Thuis is dat ook niet nodig. Maak ook (visueel) duidelijk wanneer je wel of niet aanspreekbaar bent voor de kinderen. Maak duidelijke afspraken wanneer kinderen je wel of niet mogen storen. Wissel bij jonge kinderen af of laat grootouders via videoconferencing of andere kanalen even een verhaal voorlezen of samen een spelletje spelen of helpen bij huistaken. Wees realistisch (afhankelijk van je kind, je werk, je draagkracht) wat wel of niet kan. 

5. Creëer voor elk een eigen plek

Vijf weken samen in huis... heb je een riant huis, valt dat wel mee, woon je op een klein appartement heb, wordt het lastig. Zorg dat ieder zijn eigen plek heeft om zich even terug te trekken. Plekken kunnen ook verschillen naargelang de functie. Waar kan iedereen zijn werk doen? Waar kan je even rustig op je eentje zijn? Voor kleine kinderen kan een gezellig kussenkamp in een hoekje van de woonkamer een goede plek zijn. Probeer ook voor elk kind een eigen plek te voorzien, waar andere kinderen niet bij mogen komen. 

6. Ruzie maken is normaal. 

#weetje: het is normaal om elke dag een tiental mini-ruzietjes te hebben met je kind(eren). Het kan niet altijd peis en vree zijn. Ook kinderen onderling hebben regelmatig ruzie, dat is normaal. Ok, dat kan lastig, druk of vermoeiend zijn, maar hoort erbij. Probeer kinderen zoveel mogelijk zelf hun akkefietjes te laten oplossen en grijp pas in als het echt te gortig wordt. En onthou het mantra 'choose your battles'. Niet alles is het vechten waard. En als je vindt dat het wel een discussie waard is, hou dan voet bij stuk. 

7. Tijd om te vervelen

Geef toe, je laten entertainen of jezelf entertainen. Ook wij, ouders, laten ons liever bedienen. En toch is verveel- of lanterfanttijd het moment dat je op de leukste ideeën komt. Bij kinderen/jongeren is dat hetzelfde. Vul niet elke minuut in met activiteiten of taken, maar laat ook wat vrije tijd over. Je kan die verdelen in binnen- en buitentijd. Ook op school is een kind meestal meerdere uren op een dag buiten. Heb je geen eigen tuin, zal je wat creatiever moeten zijn. Maar bossen en parken zijn er normaal genoeg in de buurt. Werk is vaak draagbaar op een telefoon, tablet of laptop. En anders is het je eigen creatieve lanterfant-tijd. 

8. Speelimpulsen

Petje af voor de leerkrachten die erin slagen om je kind de hele dag opdrachten en taken te geven. Zelf ben je misschien iets sneller door je inspiratie van activiteiten door. Op Pinterest vind je een hele wereld van goede ideeën (ook Familie Fit heeft trouwens haar eigen Pinterest-bord). Maar werk ook met speelimpulsen. Een speelimpuls kan vanuit verschillende hoeken komen: bepaald speelmateriaal aanbieden, ergens naar buiten trekken, een volwassene helpen, een extra fantasie-element aanbieden… Zet de wasknijpers eens in de living, laat de kinderen een half uurtje in de badkamer spelen, zet de zolder eens open, organiseer een superheldendag, laat ze een spel voor jou verzinnen, introduceer een nieuw online spel, maak een pot met uitdagingen voor elkaar (en elke dag moet iemand eentje doen),... En deel jouw verzinsels met andere ouders, ze zullen je dankbaar zijn.

9. It takes a village to raise a child

Je hoeft dit niet alleen te doen. Wees creatief in hoe je andere ouders kan ondersteunen. Ik schrijf deze blog, maar jij bent vast ergens anders goed in waar andere ouders profijt van hebben. Deel dat recept om met je kinderen te koken. Maak filmpjes met je kinderen waarin je andere gezinnen uitdaagt. Lees een verhaal voor voor de neefjes en nichtjes via videoconferencing. Creëer een Whatsapp-groep met vrienden om stoom af te laten, vraag grootouders of overgrootouders om briefjes terug te schrijven naar kinderen,...

10. Vraag hulp

Zie je het niet meer zitten? Plak je je kind(eren) meermaals per dag achter het behang? Heb je het helemaal gehad? Zorg voor een time-out. Zet de kinderen voor de tv of zet ze buiten. Sluit je op in je slaapkamer of op het toilet. Is dat niet voldoende, vraag hulp! Laat je familie, vrienden weten dat het lastig is, vraag of zij mee kunnen zoeken naar oplossingen. Verschillende coaches (ook ik!) en therapeuten bieden online coachingssessies aan. Maak er gebruik van, we leven in een digitaal tijdperk, alles is mogelijk. Blijf lichamelijk in je kot, maar zet digitaal alle ramen en deuren wijd open!

Lies Lambert,
Opvoedings- en organisatiecoach

Psssst!

Wil jij kans maken op een waardebon van 50 euro voor A.S. Adventure?

Doe dan mee aan de #YESWECAN-challenge en post dan jouw meest creatieve telewerk-foto op Facebook of Instagram met de hashtag #yeswecan, #familiefit en @gezinssportvlaanderen, of stuur 'm door naar Gezinssport-collega Jan!

Meer info hier.