Bewegende gezelschapsspelen

Samen een gezelschapsspel spelen, dat doet de Familie Fit graag. Zeker als er een beetje actie en beweging in zit. Familie Fit stelt je haar top 5 van 'levende gezelschapsspelen' voor.

Wat zijn bewegende gezelschapsspelen?

Bij bewegende gezelschapsspelen vorm je een gekend gezelschapsspel om tot een bewegingsspel dat buiten gespeeld kan worden. Er wordt steeds uitgegaan van de basisprincipes van het gezelschapsspel. Door bepaalde aanpassingen te doen of spelregels licht te wijzigen maak je er een leuk bewegingsspel van waarin het originele tafelspel nog herkend kan worden.

Spelers worden bijvoorbeeld pionnen en bewegen zelf in het spel of moeten doe-opdrachten uitvoeren om het spel te kunnen winnen.

Samen een spel aan tafel spelen is leuk, maar in de buitenlucht een bordspel spelen, is nóg spannender.​

Familie Fit levende gezelschapsspelen top 5

Familie Fit Cluedo (vanaf 5 jaar)

In het bordspel Cluedo ga je op zoek naar een moordenaar, het moordwapen en de plaats van de moord. Wij maakten een levensgrote versie van het Cluedo-spel, met Familie Fit in de hoofdrol. In het Familie Fit Cluedo spel ga je op zoek naar het familielid dat de meeste beweegminuten heeft verzameld, welk sporttak hij beoefend heeft en in welke stad hij heeft gesport.

Je kan de Familie Fit Cluedo-figuren en detective-kaartjes voor de deelnemers gratis aanvragen via mail naar Gezinssport Vlaanderen. Per kerende ontvang je de digitale versie van de speluitleg en speelkaarten.

Gizi ganzenbord (4-8 jaar)

Het Gizi ganzenbord is een actief bordspel met verschillende doe-opdrachten. Je speelt het zoals een 'gewoon' ganzenbordspel, met pionnen en dobbelsteen. Het Gizi-ganzenbord is ingedeeld in 63 vakjes met 5 verschillende kleuren. Voor elke kleur zijn er 8 opdrachtenkaarten. Nadat je met de dobbelsteen hebt gegooid, zet je jouw pion hetzelfde aantal vakjes als de ogen van de dobbelsteen vooruit. Je voert de opdracht die bij het gekleurde vakje hoort, uit.

Sommige materialen die in de Ganzenbord-beweegkaarten gebruikt worden, zijn eerder afgestemd op de turnzaal. Je kan die vervangen door eenvoudig ‘huis-tuin-keuken’-materiaal.  Voor de kegels kan je schoenen of sokken gebruiken. Een oud laken kan dienen als parachute. Het touw en de hoepel kan je vervangen door een lijn of cirkel te tekenen in stoepkrijt op de stoep of de oprit. En het matje kan een kussen of dekentje worden.

Je kan het Gizi-ganzenbord en de opdrachtenkaarten gratis aanvragen via mail naar Gezinssport Vlaanderen.

Mama Nele en zoontje Daan gingen aan de slag met het Gizi Ganzenbord. Het is niet bij één spelletje gebleven. Het ganzenbord en speelkaarten werden ondertussen gelamineerd, zodat ze nog lang kunnen meegaan :-)

Levensgroot dambord (vanaf 7 jaar)

Teken een groot dambord (10 op 10 vakjes) op de stoep of oprit. Als schijven kan je kartonnen borden gebruiken (die je zelf in 2 leuke kleuren kan schilderen!). Speel samen een reuzespelletje dammen!

Maak zelf je eigen twister-spel!

Ontdek leuke tips en diy-weetjes op ons Pinterest-bord 'Familie Fit - Let's twist(er)'.

Linkerhand op geel, rechtervoet op groen. Kan jij je evenwicht bewaren terwijl je je in de gekste posities wringt? Wie weet er het langst z'n evenwicht te bewaren?

4 op een rij

In de Facebook-groep 'Goedgezinde tips' van Gezinsbond vzw werd een originele versie van het 4 op een rij-spel gepost. Met wat afplaktape en post-its maak je heel eenvoudig je eigen reuzegrote 4 op een rij spel!