De 10 geboden om te beginnen sporten van topsportcoach Paul Van Den Bosch

Maakt binnen zitten je moe? Ben je die overtollige kilo’s beu? Of voel je je de laatste tijd niet zo lekker in je vel? Dan is beginnen sporten een oplossing. Makkelijk gezegd, maar hoe begin je eraan?

Paul Van Den Bosch zet zich bij Energy Lab al heel zijn carrière in om zowel amateurs als wereldtoppers van de beste sportbegeleiding te voorzien. Sven Nys, Luc Van Lierde, Thomas De Gendt, Marc Herremans: allemaal topsporters die naar het advies van coach Paul Van Den
Bosch luister(d)en. Nu is het aan jou: maak je borst nat, smeer je kuiten in, trek je veters strak en pomp je banden op.

Klaar om te beginnen? Check de 10 geboden van Paul ennnn… Start!

1. Weet waarom je sport

Het klinkt misschien dom, maar is het niet. Je moet altijd voor ogen houden waarom je het doet. Blijf beseffen waarom bewegen zo belangrijk is. De voordelen van bewegen en sporten zijn enorm. Voor je gezondheid, je mentale veerkracht…Als je weet waarom je sport en vanuit die intrinsieke motivatie vertrekt, ga je het gemakkelijker volhouden.

2. Doe wat je graag doet

Zoek een activiteit die je graag doet: kijk je op naar Wout Van Aert? Dan is fietsen misschien iets voor jou. Hou je van de natuur? Ga lopen. Ben je een waterrat? Hup, het zwembad in. Kies de juiste discipline, doe wat je graag doet.

3. Vraag advies

Als je wil beginnen te sporten in eender welke sporttak en je weet niet waar je aan toe bent, of je zit met twijfels over wat je lichaam al dan niet (nog) aankan, ga dan eerst langs bij je dokter voor advies.

4. Stel een realistisch doel

Iedereen z’n beginsituatie is anders. Sommige mensen hebben bourgondisch geleefd, maar vroeger wel gesport. Anderen hebben gezond geleefd, maar vroeger nooit gesport. Wat je kan, verschilt heel erg door eerdere keuzes. Verschillende factoren hebben een invloed op je sportkeuze en mogelijkheden. Stel daarom een realistisch doel. Als je nognooit gelopen of gesport hebt, is het geen goed plan om over zes maanden een marathon te willen lopen.

5. Maak een plan

Als je een planning maakt, zie je progressie. Dat werkt enorm motiverend. Stel daarom ook tussendoelen. Om mezelf even als voorbeeld te nemen: in 2021 was mijn doel om 365 uren te fietsen, dus gemiddeld een uur per dag. Ik kon mezelf dan wijsmaken dat ik dat allemaal wel in de zomer zou doen, als het goed weer is, maar dat zou niet gelukt zijn. Daarom heb ik tussendoelen gesteld: twintig uren in januari en februari, en tijdens de zomermaanden dan veertig uren en meer per maand…

6. Sla geen stappen over

Om het voorbeeld van lopen te nemen: veel beginnende lopers zullen na een week puur op karakter en met hard genoeg afzien waarschijnlijk wel ineens vijf kilometer ononderbroken kunnen lopen, maar dat is niet het beste idee en brengt hoogstwaarschijnlijk een hoop ellende met zich mee. De kans op overbelastingletsels of ernstige spierpijn is dan zeer groot. Op die manier is sporten niet fijn en ebt de moed om door te gaan snel weg. Sla geen stappen over, ga progressief te werk en bouw je inspanning geleidelijk op, bij elke sport.

7. Laat je begeleiden

Er bestaan allerlei digitale toepassingen die je kunnen helpen om op een goede manier op te bouwen. De app Start 2 run, bijvoorbeeld, biedt verantwoord advies en een laagdrempelige, digitale begeleiding bij de voorbereiding op je eerste vijf kilometer. Daarnaast kan het interessant zijn om een coach aan te spreken.

8. Luister naar je lichaam

Je kan een schema hebben, maar als je ergens een pijntje voelt: stop! Iets te vroeg stoppen kan nooit kwaad en kan heel wat miserie voorkomen. Dat geldt ook als je je moe of ziek voelt: luister naar je lichaam en volg je schema niet halsstarrig op. Met een ziek of vermoeid lichaam kan je niet trainen. Je moet je eerst verzorgen.

9. Omring je met gelijkgezinden

Vertel je sportieve doelen aan je familie, vrienden, collega’s … Zij kunnen je stimuleren, steunen en wijzen op je engagement. Spreek eventueel ook af om samen met anderen te sporten, stel een gemeenschappelijk doel. Of sluit je aan bij een club!

10. Schrijf

Als je vandaag in je agenda opschrijft dat je morgen anderhalf uur gaat fietsen, dat een belangrijke plek in je dag geeft en die tijd ook vrijhoudt, ga je dat minder snel uitstellen. Er schuilt een enorme kracht in schrijven.

Het volledige interview met Paul Van Den Bosch kan je lezen in de januari-editie van ons HUP-magazine. Ontvang je graag ons gezinssportmagazine?
Voor 7 euro/ex. kan je HUP! lezen. Wens je graag de 4 exemplaren, dan kies je voor een abonnement à 20 euro.
Bestellen kan via mail naar Gezinssport Vlaanderen.