De 10 plezantste speelbossen in Vlaanderen

Een speelbos in 3 woorden? Natuur, plezier en beweging! Ontdek dankzij Natuurpunt de leukste speelplekken, bossen en paden van Vlaanderen en haal een frisse neus.

"Breng kinderen regelmatig in contact met de natuur en ze zullen minder last hebben van paniekaanvallen, aandachtsstoornissen en obesitas". Dat is het besluit van een groeiende groep pedagogen. Gooi daar nog eens een stevige portie plezier en beweging bovenop, en het wordt al snel duidelijk hoe positief speelbossen kunnen zijn voor jong én oud!

Natuurpunt stelde een lijst samen met de 10 leukste speelplekken en -bossen in Vlaanderen.

1. Het plezante potenpad - Kiewit (Hasselt)

Je waant je een eekhoorn in de klimbomen, meet je in een heuse springbak met de sprongkracht van vlooien, kikkers of herten.

2. Dauteweyers-Dorpsbemden – Diepenbeek

Met steun van IKEA werd een avontuurlijk speelbos ingericht. Kinderen kunnen zich daar uitleven in een trollencirkel, een doolhof, een poel, een boomstronkparcours en een klimkruin.

3. Totterpad – Grote Netewoud (Meerhout)

Kom naar het Grote Netewoud, volg de sporen van Bernard de bever en ontmoet zijn vrienden de ijsvogel, hagedis en meervleermuis. Maar pas op dat je onderweg niet tottert!

4. Curieuzeneuzemosterdpad – Mosterdpot (Duffel)

In de Mosterdpot vind je een wandelpad vol speeltuigen voor echte curieuzeneuzen. Laat je verwonderen bij de vogelkijkwand, ontdek de curieuzeneuzepaaltjes of het blotevoetenpad.

5. Groenzone Malpertuus - Gent

De groenzone Malpertuus leunt aan tegen de Bourgoyen-Ossemeersen. Je kan er naar hartenlust ravotten op speelheuvels, kliederen in de grachten of geheime kampen bouwen aan de rand van het natuurgebied.

6. Avonturenpad – Rotte Gaten (Kortenberg)

Naast de plankenpaden kan je het gebied verkennen via het avonturenpad. Denk hierbij aan spelen met water, blotevoetenpad, hangbrugje, steltenpad, boomstammikado, ruimte om kampen te bouwen …

7. Op avontuur in de Grote Getevallei - Linter

In het speelbos kan je klauteren als een eikelmuis. Een spectaculaire hangbrug, de Golden Geet, voert je over de Gete tot aan de Getedraak met dinoafmetingen. Waag de oversteek op stelten door het water naar het leefgebied van de kamsalamander.

8. De Beemden – Attenhoven

De bestaande waterloop van de Molenbeek werd verbreed en werd omgetoverd tot een waterspeelplek. Apenbrugjes, stapstenen en een steltenpad.

9. Het Kievitspad - Uitkerkse Polder (Blankenberge)

Aan het bezoekerscentrum leef je je naar hartenlust uit op de natuurspeelzone met klauterstammen, klimtouwen, boomnest en wiglo. Ontdek al spelend het silhouet van de vliegende Kievit.

10. De Speelplekke – Maskobossen (Jabbeke)

Kinderen kunnen hier even leven als een echte Robin Hood in het Moordenaarsbos of ravotten op De Speelplekke. Een stukje Maskobos waar je al spelend de natuur verkent op een touwen- en balkenparcours.

Meer info kan je vinden op de website van Natuurpunt.