De geluksdriehoek

Instituut Gezond Leven verzamelde alle belangrijkste wetenschappelijke bevindingen over geluk en goot deze in een geluksdriehoek die je informeert en leert over hoe je aan je eigen geluk kunt bouwen.

Mens sana in corpore sano of anders gezegd: “een gezonde geest in een gezond lichaam”.
De Romeinen waren er zich al bewust van en ook vandaag is dit het motto van vele sportclubs: sporten en bewegen zijn een belangrijk en essentieel onderdeel van ons welzijn. Of met andere woorden: sporten houdt ons niet alleen fysiek, maar ook mentaal fit.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is vastgesteld dat regelmatig bewegen een gunstig effect heeft op hoe we ons voelen. Wie meer beweegt, voelt zich gelukkiger en heeft minder last van welzijnsklachten. En dat is een belangrijke boodschap, zeker in deze tijden waarin corona onze veerkracht op de proef stelt.

Tip!

Lees hier meer over hoe beweging hét geheime wapen is tegen corona. (Bron: Gezond Leven)

Je moet niet dagelijks intensief gaan sporten om gelukkiger te worden. Ook kleine, alledaagse bewegingen zoals de was uithangen of eens gaan wandelen maken al een wezenlijk verschil.

Voor wie?

Het positief effect van bewegen op ons welzijn geldt voor alle generaties: van jong tot oud. Kinderen, adolescenten, volwassenen en zelfs 50-plussers kunnen de vruchten plukken van een actieve leefstijl.

Hoe?

Bewegen en sporten zorgen ervoor dat we ons goed in ons vel voelen.

  • Bewegen en sporten verminderen de stress en zorgen ervoor dat we beter kunnen omgaan met onze neerslachtige gevoelens. Daarom wordt sport ook wel het natuurlijk geneesmiddel tegen depressie genoemd.
  • Sporten is ook een ideale afleiding waardoor we op dat moment geen tijd hebben om te piekeren.
  • Wanneer we sporten voelen we ons zelfzekerder en het heeft ook een gunstig effect op ons lichaamsbeeld: we vinden dat we er beter uitzien.
Niet onbelangrijk is dat samen sporten en bewegen een extra positief effect heeft op ons welzijn, omdat we op ons op dat moment verbonden voelen met elkaar. En daar worden we gelukkig van.

De geluksdriehoek van Gezond Leven

Misschien heb je al gehoord van de bewegingsdriehoek of de voedingsdriehoek, maar sinds kort hebben we ook een geluksdriehoek! Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle belangrijkste wetenschappelijke bevindingen over geluk en goot deze in een geluksdriehoek die je informeert en leert over hoe je aan je eigen geluk kunt bouwen.

Gelukkig zijn of je gelukkig voelen hangen voor een deel af van geluk hebben. Zo bepalen de omstandigheden waarin je opgroeit en leeft mee je geluk en daar kun je weinig aan doen. Maar je geluk heb je voor een stuk ook in eigen handen want aan je geluk kun je ook bouwen.

Jezelf kunnen zijn, goed omringd zijn en je goed voelen zijn de bouwstenen van geluk. Maar perfect geluk bestaat niet, vandaar de oranje bol die je geluk(sdriehoek) wel eens uit balans brengt.

Een bijkomende tip die naadloos aansluit bij de geluksdriehoek is om een gezonde leefstijl met gezonde gewoonten te onderhouden: beweeg voldoende, eet gezond en zorg voor een regelmatig slaappatroon. Want wie gezonder leeft, voelt zich gelukkiger en omgekeerd. Mensen die gelukkig zijn, slagen er beter in om gezond te leven. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: 'Mens sana in corpore sano', een gezonde geest in een gezond lichaam.