Drink je voldoende tijdens het bewegen en sporten?

Voldoende drinken tijdens het bewegen en sporten is uiterst belangrijk, omdat je tijdens het sporten zweet en dus veel vocht verliest.

Loop geen risico op uitdroging en drink regelmatig tijdens het sporten! Want dehydratatie (een tekort aan vocht) heeft een negatief effect op je fysieke (vermoeid en minder presteren) en cognitieve prestaties (lagere reactiesnelheid en een slechter inschattingsvermogen).

Tip! Zorg ervoor dat je op tijd begint met drinken, want van zodra je een dorstig gevoel hebt, ben je eigenlijk al aan het uitdrogen.

Wanneer?

Drink zowel voor, tijdens als na het sporten. Drink vooraf, om goed gehydrateerd aan je sportactiviteit te kunnen beginnen. Drink tijdens, om het vocht dat je verliest terug op te nemen. Drink achteraf, om je vochtbalans weer op peil te houden.

Hoeveel?

Hoeveel je nu exact moet drinken hangt af van persoon tot persoon, maar ook van de intensiteit van je activiteit (waardoor je meer of minder gaat zweten) en de temperatuur (hoe warmer, hoe meer je gaat zweten).

Tip! Denk eraan dat je best 1,5 liter water per dag drinkt. Als je inspanning zich beperkt tot een halfuurtje matige lichaamsbeweging, dan hoef je niet noodzakelijk meer dan 1,5 liter te drinken. Ga je intensiever of langer bewegen, dan is het wel aangeraden om extra water te drinken om er zeker van te zijn dat je vochtbalans op peil blijft.

Tip! Alcohol en cafeïne (wat in koffie, maar ook in cola en energiedrankjes zit) werken vochtafdrijvend, waardoor je de kans op uitdroging alleen maar vergroot. Vermijd dergelijke dranken dus zeker na het sporten.

Wat?

Drink je nu best water of een sportdrankje?
Drink water! Pas wanneer je langer dan een uur intensief sport, kun je overwegen om een sportdrank te drinken. Voor de meesten is water dus de meest gezonde dorstlesser en de enige noodzakelijke sportdrank.

Pleziertip! Al gehoord van “waterpong”? Plaats 6 bekers gevuld met water aan de lange weerszijden van een tafel. Probeer een pingpongballetje in de bekers van je tegenspeler te gooien. Is dat gelukt? Dan moet je tegenspeler de beker water leegdrinken. Zo speelt ieder om beurt. De eerste die erin slaagt om zijn tegenspeler alle bekers te laten opdrinken, is gewonnen!