Een peuter in huis? Bewegen maar!

Tijdens de peutertijd is de motorische ontwikkeling van je kind in volle gang. Beweeg samen, maak plezier, ontdek en ren, huppel of spring rond!

Tijdens de peutertijd beginnen kinderen hun elementaire grove motoriek echt te ontwikkelen: stappen, lopen, springen, hinkelen en huppelen.

Net als een kleuter heeft een peuter nog veel interactie met volwassenen nodig bij zijn fysieke activiteit, maar hij heeft ook tijd nodig om zelf dingen te ontdekken.

Zorg dat de speelruimte voor je kind veilig is: een kamer met een vlakke vloer, vrij van kleine voorwerpen die een peuter kan inslikken en met meubels en speelgoed zonder scherpe randen. Zo groeit zijn zelfvertrouwen bij het verwerven van al die nieuwe vaardigheden. Speel mee met je peuter! Je moedigt hem aan én stimuleert hem tegelijkertijd.

Ideetjes om samen met je peuter uit te proberen!

  • Kinderen vinden het heerlijk om te bewegen, te wiegen en te dansen op muziek. Al dansend leren kinderen hoe ze moeten bewegen, terwijl tegelijkertijd hun creativiteit en verbeelding worden gestimuleerd: allemaal vaardigheden die ook belangrijk zijn bij het sporten.
  • Als je thuis zelf traint met online begeleidingsvideo’s, aerobics-dvd’s e.d., laat je peuter dan toekijken. Laat hem mee rondspringen terwijl jij je programma afwerkt. En omdat peuters het meest leren van repetitieve handelingen, kan je dezelfde video telkens opnieuw afspelen zonder dat hij het beu wordt.
  • Ga naar buiten! Speel met de bal: laat je kind gooien en trappen. Speel loopspelletjes zoals tikkertje en verstoppertje.
  • Grote opblaasbare ballen of ballonnen om heen en weer te gooien zijn topspeelgoed voor peuters.
  • Een speeltuig in je eigen tuin is prima, omdat je kindje erop kan duwen, trekken, kruipen, klimmen en springen. Natuurlijk blijf jij altijd dicht in de buurt terwijl je kroost speelt.
  • In de zomer is een plonsbadje geweldig voor dreumesen. Let echter op met het valse gevoel van veiligheid dat watergewenningslessen kunnen creëren. Verlies je kind geen moment uit het oog als hij in het water speelt, tot op het moment dat hij volledig zelfstandig kan zwemmen. Laat een peuter nooit alleen in de buurt van water.