Fietskar, bakfiets of fietsstoeltje?

Halen jullie voor elke boodschap en elke uitstap de auto van stal? Of durven jullie denken aan een fietskar of een bakfiets? En, is zo'n fietskar eigenlijk wel veilig?

Onze collega's van de Gezinsbond staken hun (fiets)licht op bij Mobiel 21, een organisatie die werkt aan duurzame mobiliteit.

Buitenlucht

Stappen of fietsen is beter voor de natuur, je gezondheid én je portemonnee. Bovendien geef je meteen het goede voorbeeld aan je kroost en vinden kinderen het een pak gezelliger in de buggy, de draagdoek of op de fiets dan vastgegespt op de achterbank. Op die manier zien ze vaak veel meer én zitten ze ook nog eens in de buitenlucht. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen in de auto meer giftige gassen inademen dan die op de fiets. Uitlaatgassen stijgen, dus kindjes zitten daar gelukkig netjes onder als ze in zo’n fietskar of bakfiets worden vervoerd.

Véél systemen

Van zodra je kindje zelfstandig rechtop kan zitten (tussen 9 en 12 maanden) kun je hem vervoeren in een fietszitje voorop (tot 3 jaar) of achterop (tot ongeveer 7 jaar) jouw fiets. Ook voor de fietskar en de bakfiets bestaan er verschillende systemen zodat je die kunt aanpassen aan de leeftijd van je kind. Kan hij nog niet zelfstandig zitten, dan kun je een bijkomend babyzitje (ook: babyschelp of babyhangmat) installeren. Voor peuters bestaan er speciale peuterstoelen en gebruik je best een extra hoofdsteun.

Bos en Bomen

Omdat er zoveel nieuwe systemen bestaan is het voor ouders even zoeken naar de meest geschikte oplossing. Fietskar, bakfiets of fietsstoeltje? Sommigen zien door de bomen het bos niet meer. Hoe maak je de juiste keuze? Daar komen een paar praktische vragen bij kijken. Hoeveel kindjes wil je vervoeren? Kan je de fietskar veilig aan het station achterlaten of is er plaats in de crèche? Parkeer je de bakfiets in de garage of moet hij op de stoep overnachten? En dan is er natuurlijk de kostprijs. Een bakfiets is een pak duurder dan een fietskar of een fietsstoeltje. Laat je tijdens je zoektocht vooral adviseren door de juiste mensen.

Weet je wat wij zo zalig vinden aan die fietskar? Dat Adil daar zo snel in ligt te slapen. Zo konden wij laatst een weekendje naar zee en moesten we niet op onze hotelkamer blijven wachten tot mijnheertje wakker was na zijn middagdutje. Nee, wij sprongen na het eten gewoon op de fiets, installeerden hem veilig in de fietskar en vertrokken op toer! Door het zachte gehobbel lag Adil na tien minuutjes te slapen en konden wij genieten van een zalig fietstochtje én … een rustig terrasje met ons tweetjes. Heerlijk!
Yasmin

Safety first

Hoe zit het met de veiligheid van al die systemen? De fietskar en bakfiets hebben sowieso als voordeel dat een kind bij een ongeval van minder hoog valt dan wanneer het in een fietsstoeltje zit. Welk systeem je ook kiest, het is in de eerste plaats aan jou als ouder om de veiligheid te verhogen. Enkele belangrijke tips:

  • Schaf degelijk, veilig materiaal aan en gebruik dat op de correcte manier.
  • Zorg ervoor dat ook je eigen fiets helemaal in orde is. Een dubbele standaard (statief langs weerszijden van je fiets) zorgt dat je fiets stabiel blijft staan terwijl je de kinderen vastgespt of losmaakt.   
  • Pas het systeem aan volgens de leeftijd en het gewicht van je kind. Respecteer altijd het maximaal laadgewicht en controleer regelmatig of de bevestigingspunten nog goed vastzitten.
  • Fiets zelf voorzichtig en hou rekening met het extra gewicht en nieuwe evenwicht.
  • Probeer zoveel mogelijk op te vallen in het verkeer. Monteer een vlagje op de aanhangfiets of fietskar en zorg dat jullie altijd felle kleuren en een fluohesje dragen.
  • Een fietshelm is een absolute must, ook in de fietskar of bakfiets. En waarom zou je zelf geen helm dragen? Dat is niet alleen veiliger, je geeft meteen het goede voorbeeld.
  • Zorg dat je kind altijd goed vastgegespt zit, ook voor korte afstanden.
  • Sluit bij een fietskar het muskietennet. Zo bescherm je je kroost niet alleen tegen insecten en opspattende steentjes, ook blijven nieuwsgierige handjes veilig in de kar.
  • Gebruik je een fietsstoeltje? Zet dan alles in het werk om de voetjes te beschermen tegen een vreselijk tussen-de-spaken-incident! Denk daarbij aan: voetsteuntjes en spaakafscherming.

Wist je dat?

  • In sommige gemeenten krijg je een subsidie voor de aankoop van een bakfiets.
  • Bij alsmaar meer fietspunten of andere organisaties kun je bakfietsen lenen. Zo moet je er misschien zelf geen kopen of kun je eerst verschillende modellen uitproberen.
  • Voor een bakfiets met 3 of 4 wielen bestaan er aangepaste verkeersregels:
    • Je mag niet tegen de richting rijden in een eenrichtingsstraat.
    • Je mag niet op het fietspad rijden als de fiets (met lading) breder is dan één meter.
    • Elke passagier die je vervoert moet een beveiligde plek in de bak hebben.

Meer weten?

  • Op www.fietsersbond.be lees je heel wat interessante informatie. Via deze website kun je ook hun brochure 'Zet je kinderen veilig op weg' bestellen. Een aanrader!   
  • Op www.woensdagfietsdag.be vind je heel concrete fiets-je-datjes en praktische tips