Geocaching. Op wandel met GPS en coördinaten

Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via coördinaten en je wandel GPS (of smartphone) ga je op pad, op zoek naar de schat of geocache.

Wat is geocaching nu eigenlijk?

Iemand verstopt een waterdichte doos met daarin een logboek en wat spullen. Daarna plaatst hij de coördinaten van de locatie op het internet. Anderen gaan op zoek en als ze de cache vinden vullen zij het logboek in als bewijs. Van de inhoud mogen ze iets meenemen maar ze moeten ook iets in de plaats leggen.

De bedoeling is niet enkel het vinden van de schat maar ook het bezoeken van bijzondere plaatsen. De caches worden op soms wonderlijke plekken verborgen. Locaties waar je anders nooit zou komen. Forten, bruggen, ruïnes zijn zeer in trek maar ook in stadscentra worden caches gelegd. Zelfs op drukke plaatsen zoals stations of winkelstraten.

Op www.geocaching.com vind je miljoenen caches, wereldwijd verstopt, en kan je de caches in jouw buurt filteren en downloaden.

Benodigdheden om te geocachen

  • Een outdoor wandel-gps of je smartphone. Geocachen met je smartphone kan met de Geocaching app van Groundspeak. De geocaching app is gratis beschikbaar in de Google Play Store of in de App Store
  • Een pen of potlood om je vondst neer te schrijven in het logboekje van de cache.
  • Enkele interessante attributen die het zoeken naar de cache kunnen vergemakkelijken of soms zelfs noodzakelijk zijn: een spiegeltje, een vergrootglas, een zaklantaarn enz.

Verschillende soorten caches

Na verloop van tijd zijn er verschillende soorten caches ontstaan.

  • De traditionele cache is de meest eenvoudige, de coördinaten worden vermeld en ter plaatse moet je gewoon goed uit je ogen kijken.
  • Bij multicaches krijg je enkel de startcoördinaten en van daaruit wordt je door tags van punt naar punt naar de eindcache geleid.
  • Bij mysterycaches moet je soms een puzzel of een vraagstuk oplossen om de coördinaten te achterhalen.
  • Verder zijn er ook thematische geocaches zoals kindercaches, fietscaches, nachtcaches en ga zo maar door. Bij nachtcaches wordt de richting meestal aangeduid met reflecterend materiaal dat je overdag praktisch niet kunt zien.

Meer informatie over geocaching vind je in deze bijdrage.

Gezinssport geocaches

Op www.geocaching.com vind je ook onze eigen Gezinssport geocaches. We verstopten een schatkist in:

  • Eeklo - '360 dagen AFLAAT' - geocache ID: GC84Q2J
  • Ieper - 'Spannend Ieper' - geocache ID: GC4GTAY
  • Maaseik - 'De Bokkenrijders' - geocache ID: GC58CTH