Kangatraining, bewegen met je baby

Bij kangatraining doe je oefeningen, samen met je baby, waarbij alle spieren van je lichaam getraind worden, aangepast aan de lichamelijke noden van moeders na de bevalling.

Na de bevalling ga je als jonge moeder niet zomaar weer fysieke activiteiten doen.  Wanneer je opnieuw wil sporten, moet je bovendien zeker zijn dat je lichaam daar al aan toe is. "Toen mijn dochter geboren werd, wilde ik samen met haar iets actiefs doen", zegt  Hajnalka Gyulavari. Ze leerde Kangatraining kennen en geeft sinds kort ook zulke sessies voor de Gezinsbond.

Wat is Kangatraining precies?

Het zijn oefeningen, samen met je baby in een draagdoek of een draagzak, waarbij alle spieren van je lichaam getraind worden, aangepast aan de lichamelijke noden van moeders na de bevalling. We beginnen altijd met een opwarming gevolgd door vloeroefeningen en daarna dansen we samen met onze baby. Op het eind doen we nog spierversterkende oefeningen, met extra aandacht voor de bekkenbodemspieren. Kangatraining is vooral heel gezellig. Je kindje wordt er rustiger door en het versterkt de band tussen moeder en kind. Bij mijn trainingen valt mijn dochter vaak heerlijk in slaap, net zoals de meest van de andere kindjes.

Dansen met je kind op de buik, schrikt dat sommige moeders niet af?

Moeders moeten hiervoor helemaal niet bang zijn. Tijdens de opleiding tot kangatrainer komt het ergonomisch dragen van baby's uitvoerig aan bod. Ik hecht dus veel belang aan een 'drager' die veilig is en rekening houdt met je houding en lichaam. Wij hebben ook altijd draagzakken mee die de deelneemsters vrij kunnen gebruiken. Bij de trainingen doen we onze schoenen uit, zodat we zachtjes kunnen bewegen en dansen. Lopen of springen doen we nooit.

Hoe moeilijk zijn de oefeningen?

Het trainingsniveau is aangepast aan elke afzonderlijke moeder. Uiteindelijk moet je goed luisteren naar je lichaam om te weten welke oefeningen je aankunt. Starten doe je vanaf zes à acht weken na de bevalling, na een keizersnede enkele weken later. Een maximumleeftijd voor je baby is er niet. Je kan meedoen zolang het fijn en veilig is voor je kind.

Is dit ook iets voor vaders?

Jazeker, in het buitenland bestaat er al PapaKanga. Ook voor vaders is het een uitgelezen kans om zich aan hun baby te hechten door samen een activiteit te doen.

Voorlopig zijn er vier Kangatrainsters in ons land.
Meer informatie vind je op www.kangatraining.be.