Knuffelturnen met je peuter of kleuter

Knuffelturnen is een plezierige manier van bewegingsopvoeding voor kleuters met één van hun (groot)ouders. Het samen bewegen, voelen, genieten en ontspannen is het uiteindelijke doel.

Knuffelturnen, dat is tijd maken voor elkaar!

Tijdens het knuffelturnen staat de relatie tussen ouder en kind centraal. Het kind leert sociaal zijn en omgaan met anderen. Het ontdekt nieuwe dingen en krijgt een positiever zelfbeeld (‘Kijk, wat ik al kan!’). Het leert ook luisteren, begrijpen en opdrachten omzetten in bewegingen. Knuffelturnen heeft bovendien een positieve invloed op de (groot)ouder-(klein)kind relatie. Het versterkt die unieke band!

Door samen te turnen kan je als (groot)ouder je (klein)kind stimuleren en steunen en laten zien dat je het waardeert. Het zelfvertrouwen van kinderen wordt immers sterk beïnvloed door de wijze waarop betekenisvolle figuren (ouders, grootouders, kinderopvang, leerkracht…) hem al dan niet aanspreken. Het positief zelfbewustzijn van het kind leidt tot een groter zelfvertrouwen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat je kind zijn mogelijkheden beter kan ontwikkelen.

Zeker bij jonge kinderen zijn het in de eerste plaats de ouders die een belangrijke rol spelen in de fysieke activiteit van hun kinderen. Ouders kunnen als rolmodel voor hun kinderen het goede voorbeeld geven en hen aanmoedigen.

Wil je graag aansluiten bij een club 'Knuffelturnen' in jouw buurt? Hier vind je informatie over onze clubs knuffelturnen.

Samen proberen?

Vliegtuig! Ouder legt zich met de rug op de grond. Het kind neemt de handen van de ouder vast en deze plaatst de voeten op het bekken van het kind. Het kind laat zich nu zachtjes voorover vallen, de ouder vangt het kind op met de voeten en duwt het omhoog. Het kind strekt zich volledig uit.
Rollende boomstam/tapijt! De ouder brengt het kind langzaam vanuit buiklig naar zijlig, laat het overhellen en doorrollen naar ruglig. Om de bewustwording van de romp te stimuleren, kan je werken met contrasten: laat de kinderen zich eerst opspannen als een plank en laat ze daarna het verschil aanvoelen door hetzelfde te doen als een slappe koord.
Koprol vanaf de schouders! Het kind zit omgekeerd in de nek van de ouder. De ouder ondersteunt het kind met beide handen aan de schouders en met de onderarmen aan de rug. Vervolgens maakt het kind een achterwaartse koprol en landt met beide voeten op de grond, onder de gecontroleerde begeleiding van de ouder.
Hangmat! Het kind ligt in het deken en wordt door 2 (groot)ouders van de grond getild en gewiegd.

Nog meer knuffelturnoefeningen voor thuis!

Ontdek nog meer ideeën in het DOEboek knuffelturnen van Gezinssport Vlaanderen.

In dit handige DOEboekje, gericht naar ouders, vind je een aantal leuke basisoefeningen om thuis (verder) te oefenen of uit te proberen met je kind. De oefeningen zijn ingedeeld per thema en duidelijk geïllustreerd. Leeftijd: 1,5 tot 5 jaar. Voor amper 5 euro (incl. verzendingskosten) haal je een eigen exemplaar in huis.

Hier vind je enkele filmpjes met oefeningen uit het boek.