Leer je peuter vallen

Als je peuter zelfstandig begint te lopen, zal hij regelmatig vallen. Wist je dat je peuter veel leert door te vallen? Vallen hoort nu eenmaal bij de gezonde motorische ontwikkeling van je peuter.

Wanneer peuters "vallen", landen ze meestal op hun zitvlak. Ze buigen eerst de knieën, brengen de romp naar voren en tillen het hoofd op, waardoor ze op het zitvlak zullen landen en niet achterover met hun hoofdje op de grond.
Wanneer ze toch voorwaarts zouden vallen, strekken ze de armen uit en tillen ze hun hoofdje op.

Als ouder kan je je peuter "trainen" om goed te vallen.

We geven je graag enkele tips en oefeningen mee:

  • Laat je kind het speelgoed van de grond opruimen en in een doos op tafel leggen. Maak er een spelletje van: de doos op de tafel is de brievenbus en je peuter moet, als postbode, alle pakjes bezorgen. Om het speelgoed van de vloer op te pikken, zal de peuter door zijn knietjes moeten gaan, een belangrijke beweging in het (gecontroleerd) vallen!
  • Laat je kind op een laag bankje of trapje zitten aan een salontafel of aan de sofa. Leg een speelgoedje op de tafel of in de sofa en stimuleer je peuter om ernaar de grijpen en terug recht staan. Vanuit stand leer je de peuter terug te gaan zitten op het lage bankje. Let er goed op dat de peuter zijn knietjes buigt als hij gaat zitten.
  • Als je peuter vertrouwd is met het leren zitten op een laag bankje, kan je het bankje vervangen door een berg kussens. Stimuleer je kindje om door de knieën te gaan en achterover op de berg kussens te "vallen" (te landen op het zitvlak). Deze oefening kan het zelfvertrouwen van je peuter vergroten en de angst om te vallen wegnemen.

Verder kan je je kindje zelf laten experimenteren. De gouden regel is: begeleid mee, maar grijp niet te snel in. Hier leren ze het meest van.