Op zoek naar een sport voor je kind?

Samen bewegen, samen dingen doen en plezier maken. Je kinderen varen er wel bij en jullie familieband wordt nóg versterkt.

Kinderen houden van spelen & bewegen en willen steeds beter worden. Jij als ouder kan hen hierbij helpen door samen te oefenen:

  • een frisbee gooien in het park of de tuin,
  • een spelletje kubb of petanque,
  • een partijtje badminton of tennis,
  • 2-tegen-1 basketbal-, voetbal- of hockeywedstrijdjes zijn tof voor het hele gezin.

Je kinderen varen er wel bij en jullie kunnen samen plezier maken en een band smeden. Door vrije tijd met je kind te spenderen, toon je niet alleen dat je het belangrijk vindt om samen bezig te zijn, je geeft ook het goede voorbeeld door te laten zien dat je veel waarde hecht aan een gezonde levensstijl.

Op zoek naar een sport voor je kind?

De sportkeuze voor je kind hangt vaak af van fysieke eigenschappen zoals lengte en gewicht en de lichamelijke maturiteit van het kind. Sommige kinderen zijn vroegrijp, en zijn op de leeftijd van 8 à 10 jaar al bijna volgroeid. Zij zullen succesvol zijn in kracht- en contactsporten. Bij de tragere groeiers passen beter sporten waarin lengte en gewicht geen belang hebben, of zelfs een nadeel vormen, zoals turnen of kunstschaatsen. Maar dat wil niet zeggen dat eens de sport gekozen is, je kind nooit meer iets anders kan doen. Sommige kunstschaatsers beginnen bijvoorbeeld als turners, en kiezen pas voor schaatsen van zodra ze het turnen ‘ontgroeid’ zijn. In racket-sporten of bij hardlopen spelen lengte en gewicht dan weer helemaal geen rol.

Ook met de persoonlijkheid van een kind moet je rekening houden. Niet alle grote, breedgeschouderde jongens houden van agressieve contactsporten zoals rugby, net zoals niet alle fijner gebouwde meisjes voor ballet of turnen gaan. Zorg er dus voor dat de activiteiten die je uitkiest passen bij je kind, zowel lichamelijk als psychologisch. Je vindt vast iets in het ruime aanbod dat past als gegoten. Het is ook maar logisch: een kind dat geniet van sport en zich er comfortabel in voelt, zal ook op langere termijn volhouden.

Voor wie niet van teamsporten houdt, is er zonder twijfel ook een grote keuze. Wandelen, fietsen, inline skaten, schaatsen, skateboarden, dansen… Het zijn maar enkele voorbeelden. Dit kunnen ook uitstekende gezinsactiviteiten zijn. Zo houden jullie er samen een actieve levensstijl op na.

Specialisatie

Jij weet natuurlijk wat de sterke punten en interesses van je kind zijn. Als je kind bijzonder beloftevol is of uitblinkt in één sport, kan het zeker geen kwaad om hem hierin aan te moedigen. Maar laat hem op deze leeftijd ook nog andere activiteiten doen. De meerderheid van de kinderen zijn voor de leeftijd van 12 jaar fysiek en emotioneel nog niet matuur genoeg om zich al het hele jaar door op één sport te focussen.