Sporten na je zwangerschap

Wil je na de bevalling terug aan je conditie werken? Dan is bewegen met je baby de perfecte oplossing!

Zo hoef je niet meteen te gaan joggen of met gewichten sleuren om (terug) actief te worden (én hoef je bovendien geen babysitter te zoeken).

Papa's, laat jullie zeker niet ontmoedigen en doe gewoon lekker mee!​

Wanneer mag ik terug beginnen sporten?

De eerste 6 weken doe je best bijna niets. Je lichaam moet eerst tijd krijgen om te herstellen van de bevalling. Waar je wel al mee kan starten zijn het versterken van je bekkenbodemspieren (Brochure CM - Belang en oefeningen voor bekkenbodemspieren). Ben je niet zeker of je wel kan sporten? Dan overleg je dit ook best met je huisarts.

Sporten met je baby

Bij sporten met je baby, is het niet altijd nodig je baby zelf te laten bewegen. Ze vinden het al geweldig om jou te zien bewegen of wanneer je hen in de lucht steekt. Het zal even wennen zijn met je pasgeboren 'sport'partner, maar na een paar keer zal je zien dat het jullie beiden deugd doet.

Wandelen en fietsen

Wandelen en fietsen zijn dé ideale manier om in beweging te komen. Zeker bij goed weer kan een wandeling of fietstocht veel deugd doen. Dit hoeven geen tochten van 20km te zijn. Een half uurtje per dag wandelen of fietsen, is al een mooie start. Je baby zal zeker onder de indruk zijn van alles wat zich buiten afspeelt. Geef je baby de kans om de omgeving te ontdekken en bedek zijn/haar zicht niet.

Zwemmen

Zwemmen wordt vooral aangeraden tijdens, maar is zeker ook na je zwangerschap geschikt als sport. De temperatuur van het water stimuleert de bloedsomloop en vermindert de druk op gewrichten tijdens het sporten. Daardoor kan bewegen in het water wonderen verrichten voor spier- en gewrichtsklachten.

Wil je samen met je baby naar het zwembad? Dat kan vanaf 6 maanden, in een zwembad waar het water warm genoeg is. Op de website van Gezinssport Vlaanderen vzw vind je clubs die watergewenning voor baby's aanbieden.