Veilig fietsen in Mechelen: Fietsstad 2022

Veilig fietsen met het gezin? Dan is Mechelen een goede keuze! De Fietsstad van 2022 heeft jong en oud heel wat te bieden.

Oeverhoppen tussen de Rupelstreek en Heerlijkheid Mechelen

Op een fietsroute van 51 kilometer verkennen we het waterrijke gebied tussen de Rupelstreek en Mechelen via de jaagpaden van de Rupel, de Dijle en de Zenne en de autoluwe historische binnenstad van Mechelen. We fietsen door open landbouwgebied, landelijke dorpjes en het authentieke Sasplein van Klein-Willebroek. Ook recreatiedomeinen de Schorre en De Nekker, evenals natuurgebieden Blaasveldbroek en Mechels Broek passeren de revue. Voor een streekgerecht of biertje kan je terecht in een van de vele horecazaken en authentieke cafeetjes langs de route. En nu op de trappers!

We nemen het fietspad naar rechts langs de Guido Gezellelaan, steken de brug over en slaan rechtsaf naar de Dijle. Bij het water gaan we linksaf. Vanaf nu volgen we de knooppunten. Langs de Dijle fietsen we naar het Zennegat.

Het Zennegat (KP 94)
Is een schilderachtige plek waar de Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle samenvloeien in de rivier de Dijle, die verderop samen met de Nete uitmondt in de Rupel. Het Zennegat is een gecontroleerd overstromingsgebied: bij stormweer vangt het gebied het overtollige water van de Dijle op, zodat de omgeving vrij blijft van overstromingen. Twee keer per dag stroomt langs de in- en uitwateringssluis een beperkte hoeveelheid Dijlewater in en uit het gebied. Door de getijdenwerking ontstaan er slikken en schorren met een unieke fauna en flora. Ideale plek voor vogelspotters!

TIP: houd even halt bij Zennegat 13, een authentieke bruine kroeg en eetcafé.

We fietsen verder langs de Zenne, de Nete en de Rupel en nemen in Boom het veer naar Klein-Willebroek. Hotspots op dit traject zijn het museum Rupelklei in Terhaegen, het Steencaycken met het Nautisch bezoekerscentrum en Fietsbelevingscentrum De Velodroom op Domein De Schorre.

  • Museum Rupelklei vertelt het verhaal van de vele steenbakkerijen in de Rupelstreek en van de artisanale baksteen.
  • ’t Steencaycken is een eetcafé in een authentiek pand. Het was zelf ooit de controlepost voor aankomende schepen die de bakstenen, dakpannen en tegels via de Rupel en de Schelde uitvoerden naar de rest van de wereld.
  • In het Nautisch Bezoekerscentrum ontdek je het verhaal van de scheepvaart op de Rupel, de geschiedenis van de vele scheepswerven en de Clotilde. De steenschuit ligt nu op het droge in het decor van een oude steenbakkerij op slechts vijftig meter van waar ze ooit gebouwd werd: de verdwenen scheepswerf ‘De Wachter’.
  • In sport- en recreatiecentrum De Schorre (KP26) vindt sinds 2005 dancefestival Tomorrowland plaats. In het fietsbelevingscentrum ‘De Velodroom’ vind je een ruime collectie wieleritems, de geschiedenis van lokale wielerhelden en de Boomse velodroombouwersfamilie Apostel-Mampaey. Die bouwde wielerpistes over heel West-Europa. Even op adem komen kan hier in het wielercafé ‘De Musette’.

Vanuit Klein-Willebroek fietsen we langs het Broek De Naeyer naar Watersportbaan Hazewinkel en door Blaasveldbroek richting Heffen. Opgelet: ga bij KP10 rechts over het brugje om naar KP38 te gaan.

  • Watersportbaan ‘Hazewinkel’ van Sport Vlaanderen (KP 10-78) is internationaal gekend in de kajak- en roeisport. Binnen- en buitenlandse ploegen komen er trainen. Er worden jaarlijks ook vele nationale en internationale kampioenschappen georganiseerd.
  • Natuurgebied Het Broek (KP 10-78) bestaat deels uit bos van populieren, wilgen en zwarte elzen, deels uit weilanden en vijvers. Het is een trekpleister voor watervogels, kikkers en libellen. Recent worden er opnieuw bevers en otters gespot. De vijvers, sommige gebruikt als visvijvers, zijn voormalige turfputten gevuld met water. Centraal ligt het onthaalcentrum. Daar kan je terecht voor info over de otter en de bever en over Het Broek. Er zijn sanitaire voorzieningen, picknickplaatsen, een otter- en bevereiland, een blokhut en een speelweide. Leuke plek voor kinderen!

Vroeger werd tol geheven aan de toltoren in Heffen (KP 79) ter hoogte van de Zenne. Aan de toren hing een ketting die de boten tegenhield, zodat ze niet aan de tol konden ontsnappen.

Langs de Zenne fietsen we naar Hombeek. Voorbij Egleghemvijver verlaten we de Zenne en rijden we door het centrum van Zemst, door Domein Hofstade, langs de Barebeek, het kanaal Leuven-Dijle en langs de Dijle. We werpen een blik op het Mechels Broek en op sport- en recreatiecentrum De Nekker. Bij KP 57 slaan we linksaf naar KP 97. Via het fietspad langs de Tangent rijden we Mechelen binnen.

  • Eglegemvijver is een waterplas ontstaan bij de aanleg van de E19, uitgegroeid tot een natuurgebied van 43 hectare. Wandelaars en watersporters kunnen er hun hart ophalen. Het is een belangrijke rustplaats voor vogels. De kuifeend, meerkoet en kokmeeuw voelen zich hier thuis. Momenteel woont er ook een familie bevers. Zie je hun sporen?
  • Het Mechels Broek is een nat en open moeras dat tot het vroegere overstromingsgebied van de Dijle behoort. De grote zandwinningsput is een belangrijke rust- en eetplaats voor veel watervogels en is dus ideaal voor de vogelliefhebber.
  • Het Provinciaal Recreatiedomein De Nekker omvat een speeltuin, waterspeeltuin, skateramp zwemvijver en ligweide.

In Mechelen rijden we door de Kruidtuin, langs de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en de Ijzerenleen naar de Grote Markt. Voorbij de Sint-Romboutskathedraal verlaten we de knooppunten.

  • De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, gebouwd in de 14de en 15de eeuw, staat op de plaats waar vermoedelijk de eerste parochiekerk van Mechelen stond. Er hangt een werk van Rubens, de triptiek ‘De wonderlijke visvangst’. Visverkopers gaven hem de opdracht om de rijkdom van hun ambacht te illustreren.
  • De IJzerenleen is een straat met imposante gevels, mooie winkels en het Schepenhuis, een van de oudste stadhuizen van Vlaanderen.
  • De Grote Markt is het centrale plein van Mechelen. Aan de ene kant zie je de Sint-Romboutstoren, aan de andere kant het Stadhuis. De huizen rond de Grote Markt dateren uit verschillende periodes en zijn in verschillende stijlen opgetrokken, onder meer renaissance uit de 16de eeuw en rococo uit de 18de eeuw.
  • De skywalk op de Sint-Romboutstoren, 97 meter hoog, biedt je een prachtig uitzicht over de stad. De bezoekersgids leidt je met interessante weetjes en opdrachten voor de jongsten doorheen de rijke geschiedenis van de Sint-Romboutstoren.

We rijden rechtdoor op de Sint-Katelijnestraat, nemen de tweede straat links, de Nieuwe Beggaardenstraat in. Vervolgens draaien we de eerste straat rechts, de Nonnenstraat, in. (Ter hoogte van de Begijnhofkerk kan je links afslaan in de Krankenstraat, en Brouwerij het Anker bezoeken.) Ga op het einde van de Nonnenstraat rechtsaf, op de Guido Gezellestraat. Bij de verkeerslichten kan je via het zebrapad veilig oversteken naar de parking.

Brouwerij Het Anker geniet wereldwijde faam met het gerenommeerde Gouden Carolusbier. De brouwerij stamt uit 1471 en is een van de oudste van België. De meermaals bekroonde speciaalbieren Gouden Carolus Classic en Gouden Carolus Tripel worden ook vandaag nog hier gebrouwen in de authentieke brouwzaal met koperen ketels.

TIP: in de brasserie kan je lekker eten en de Gouden Carolus degusteren. Je kan de brouwerij bezoeken als je vooraf reserveert.