Veilig terug naar school

Op 1 september is het weer zover: duizenden kinderen (en ouders) begeven zich in het verkeer. Misschien gaat jouw kind wel voor het eerst met de fiets naar school? Of overwegen jullie te voet te gaan?

Op 1 september is het weer zover: de schoolpoorten gaan open, duizenden kinderen (en ouders) begeven zich in het verkeer, sommigen voor de eerste keer.

Hier lijsten we enkele tips en maatregelen op om veilig naar school te gaan. Sommige lijken vanzelfsprekend, maar in de drukte van de eerste schooldagen dreigen we ze al eens te vergeten.

Te voet of met de fiets naar school

  • Fiets of wandel vooraf al een paar keer samen naar school. Er is in de zomermaanden minder verkeer en je kind krijgt tegen de start van het schooljaar al wat parcourskennis.
  • Stippel de veiligste weg uit. Dit is niet noodzakelijk de kortste weg! Kies voor veilige plaatsen om de weg over te steken (aan een zebrapad, waar een agent of opzichter staat, in een straat met weinig verkeer, waar je de wagens goed ziet aankomen en waar je zelf ook goed zichtbaar bent) en leer je kind  veilig over te steken (goed kijken, ook als er geen voertuig dichtbij is, voor de rand van de stoep stoppen,…).
  • Controleer voor de eerste schooldag (en daarna ook regelmatig) of de fiets van je kind aan de technische eisen voldoet (lichten, reflectoren, remmen, banden). Leer je kind van kleins af aan een fietshelm te dragen.
  • De begrippen rechts en links zijn te moeilijk voor kleuters. Kleef op het stuurtje aan de rechterkant een sticker van iets wat begint met een ‘R’, bijvoorbeeld een regenboog en aan de linkerkant iets met een ‘L’, bijvoorbeeld een leeuw. Zo kun je makkelijker zeggen ‘draai naar de regenboog’ in plaats van ‘draai naar rechts’.
  • Een reflecterend hesje of een fluo armband doen wonderen voor de zichtbaarheid. Er bestaan 'hippe' varianten met leuke prints en stickers.
  • Wacht je kind nooit op aan de overkant van de straat. Zo voorkom je dat ze je zonder uitkijken tegemoet komen.
  • Zorg ervoor dat je kind steeds op tijd thuis vertrekt en zich rustig door het verkeer kan bewegen. Een gehaast kind heeft geen oog meer voor zijn omgeving en wordt onvoorzichtig.
  • Al gehoord van fietspooling? Hierbij fietsen kinderen in kleine groepen, langs een afgesproken route en onder begeleiding van een volwassene naar school. Kinderen die meedoen aan de fietspool worden onderweg opgepikt en fietsen samen verder.

Met het openbaar vervoer naar school

Als er in schoolvervoer voorzien is, dan is je zoon of dochter in goede handen tot in de school. Als je kind de bus of trein neemt, doe de rit dan enkele keren samen tijdens de vakantie en ga er nog een aantal dagen mee door als de school al begonnen is. Het drukkere verkeer maakt de weg immers anders.

Spreek duidelijk af met je kind wat het moet doen in onvoorziene omstandigheden: wanneer komt de volgende bus? Wie kan je verwittigen of waar kan je naartoe gaan als er geen bus of tram meer komt (bij staking of ongeval)?

Met de auto naar school

  • Voor het vertrek: gordel aan (al dan niet in een kinderzitje)!
  • Wees alert als je een kind op straat ziet. Rij steeds 30 km/u in de omgeving van een school. Bij deze snelheid loopt een voetganger 5% gevaar om het leven te komen bij een aanrijding, bij een snelheid van 50 km/u stijgt het risico tot 45%!
  • Zorg niet onnodig voor overlast aan de schoolpoort door je auto verkeerd te parkeren. Fout geparkeerde wagens brengen kinderen in gevaar doordat ze het zicht belemmeren en andere weggebruikers dwingen om uit te wijken in een al drukke omgeving.

(Bron: Lokale Politie en VAB)