Wandeling 'Lokeren Molsbroek Buylaers': voor de sportieve wandelaar (12,6 km)

Deze wandeling neemt je mee naar het natuurreservaat 'Molsbroek, het grootste beschermde natuurreservaat (120 ha) in Lokeren. Spot de talrijke watervogels en maak kennis met de rivierduinen.

We vertrekken aan het bezoekerscentrum. Hier kan je terecht voor info over de streek en natuurgebied. Na de wandeling kan je er terecht voor een verfrissend drankje.

We stappen langs de moerasvlakte waar we een eerste verrekijker tegenkomen die het leven op het moeras dichterbij brengt. Verderop komen we aan de kijkwand waardoor je een blik kan werpen op de wintervoederplaats. Hier is er voortdurend iets te zien! Koolmezen, roodborstjes, pimpelmezen, merels, een Vlaamse gaai… leuk om naar te kijken!

Een volgende infobord vertelt ons iets meer over rivierduinen. Die herbergen een grote kolonie wilde konijnen.

We stappen verder richting de Durmedijk. Hier krijgen we info over het slikken- en schorrengebied. De getijden van de zee komen via de Schelde tot in dit gedeelte van de Durme. Door de getijdenwerking vormen zich hier slikken en schorren. Die zijn ideaal als slaapplaats en voedselvoorziening voor heel wat vogels. Deze zoetwaterschorren zijn een zeldzaam biotoop in Europa en genieten dan ook van Europese bescherming.

Op de dijk slaan we linksaf met rechts van ons de slikken en schorren van de Durme. Links kijken we uit op de Hamputten. Dit zijn oude zandwinningsputten die begin 2020 werden opgenomen in het natuurreservaat ‘Groot Molsbroek’. Op de plas zie je een enorm vlot, een broedvogeleiland van 150 vierkante meter. Dergelijk vogeleiland is een bijzonder aantrekkelijke broedplaats voor visdiefjes.

De Hamputten zijn een paradijs voor vogels, Velen komen hier overwinteren.

Net voor de brug van de E17 slaan we linksaf en even verder terug naar links, de Hamweg. Net voor restaurant Sint Elooi nemen we links het onverharde pad langs de Hamputten. Dit kan er na regen wel wat drassig bijliggen. Waterdichte stapschoenen zijn nodig! Op het einde van dit pad gaan we naar links en volgen het laarzenpad. Heb je echter zin in een hapje of een drankje, sla dan rechtsaf. Op de weg zie je direct links de sup, surf en zeilclub del Mare liggen. Iedereen is daar welkom.

Nu wandel je tussen twee putten in, een heel mooi stukje natuur! Verderop zien we rechts nog een privébedrijf van zandwinning.

Even verder komen we terug op de Durmedijk. We gaan naar rechts en vervolgen onze weg rond het Molsbroek. Weldra komen we aan een pompgemaal.

Het Pompgemaal: Om overstomingen in Lokeren te voorkomen werd er in 1955 een dam gebouwd, die de rivier afsloot van haar bovendebiet. Daardoor ging de Durme verzanden en konden de vissen niet meer migreren tussen de Durme en de Moervaart. Om dat op te lossen bouwde de Vlaamse Waterweg in 2016 het pompgemaal en een vistrap.

Bij het pompgemaal houden we rechts en stappen verder langs de Durme.

Net voorbij het pompgemaal kan je met een beetje geluk ijsvogels spotten.

Bij de volgende splitsing houden we links aan en blijven de Durme volgen richting Lokeren. We steken de Oude Bruglaan over en komen even verder aan het natuurgebied De Buylaers. We slaan het pad rechts het natuurgebied in en draaien mee naar links. Bij het zicht op Kasteel Verloren Bos nemen we bij de splitsing het pad dat scherp naar rechts afdraait. Bij de volgende splitsing houden we rechts aan. We volgen dit pad tot aan de Snepstraat. We steken de straat over, gaan naar links en nemen het pad rechts van de weg. We stappen nu door het stedelijk Bospark. Bij eerste splitsing houden we links aan en bij de tweede splitsing rechts. We blijven rechts volgen tot aan het BoS Eetcafé.

BoS Eetcafé: Hier kan je terecht voor een hapje en een drankje. Buiten is er een mooie speeltuin met enkele glijbanen, schommels, wippen, klim-klautertoestellen... In het Bospark verblijven ook enkele dieren: herten, struisvogels…

Vanaf het café keren we even terug en nemen het eerste pad naar rechts. Bij de volgende splitsing gaan we links naar de Sneppestraat. We verlaten het Bospark en nemen het pad aan de overkant van de straat. Zo komen we in het Kasteelpark Verloren Bos. We volgen steeds rechtdoor en bij de splitsing nemen we schuin links, richting Kasteel Verloren Bos. Dan nemen we de weg naar links, langs het kasteel. Die volgen we tot aan de Durmedijk.

Het Kasteelpark Verloren Bos bestaat uit twee schitterende gebouwen, een eclectisch landhuis en een koetshuis, gelegen in een magnifiek park. Het is momenteel in gebruik als jeugdvakantiecentrum.

Op de Durmedijk slaan we linksaf terug richting Lokeren. We steken de Bruglaan over en volgen verder de Durme. Bij de splitsing nemen we het smallere pad naar links. We blijven dit pad volgen rond de moerassen en stappen zo terug naar het bezoekerscentrum.

Op het terras van het bezoekerscentrum kan je bij een drankje nagenieten van de tocht. Je hebt er een uitstekend zicht op de moerasvlakte. Je kan er kijken naar de bedrijvigheid van de vogels en genieten van hun gekwetter. Wat is er mooier?!

Wandeling ‘Lokeren Molsbroek Buylaers uitgebreid’.

Practisch: Start van de wandeling: Bezoekerscentrum Molsbroek,

Info: Molsbroek/Bezoekerscentrum

www.vzwdurme.be

Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren

09 348 30 20

Wandeling: zie bijlage

GPX: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/11903169/recreatieve-wandelroute/hup-lokeren-molsbroek-buylaers-uitgebreid