Wandeling op de wandeldijk door en rond het Molsbroek (4,6 km)

Hup, naar Lokeren vandaag! Want daar ligt het natuurgebied 'Groot Molsbroek' op je te wachten, die je via een toegankelijke wandeling kan ontdekken. En ja, deze is ook toegankelijk voor buggy's.

We vertrekken aan het bezoekerscentrum. Hier kan je terecht voor info over de streek en natuurgebied. Na de wandeling kan je er terecht voor een verfrissend drankje.

We stappen langs de moerasvlakte waar we een eerste verrekijker tegenkomen die het leven op het moeras dichterbij brengt. Verderop komen we aan de kijkwand waardoor je een blik kan werpen op de wintervoederplaats. Hier is er voortdurend iets te zien! Koolmezen, roodborstjes, pimpelmezen, merels, een Vlaamse gaai… leuk om naar te kijken!

Een volgende infobord vertelt ons iets meer over rivierduinen. Die herbergen een grote kolonie wilde konijnen. We stappen verder richting de Durmedijk. Hier krijgen we info over het slikken- en schorrengebied. De getijden van de zee komen via de Schelde tot in dit gedeelte van de Durme.

"Heerlijk wandelen met het gekwetter van de vogels op de achtergrond"

Door de getijdenwerking vormen zich hier slikken en schorren. Die zijn ideaal als slaapplaats en voedselvoorziening voor heel wat vogels. Deze zoetwaterschorren zijn een zeldzaam biotoop in Europa en genieten dan ook van Europese bescherming. Bij de Durme slaan we rechtsaf en we vervolgen onze weg rond het reservaat. Weldra komen we aan het pompgemaal. Om overstromingen in Lokeren te voorkomen werd er in 1955 een dam gebouwd, die de rivier afsloot van haar bovendebiet. Daardoor ging de Durme verzanden en konden de vissen niet meer migreren tussen de Durme en de Moervaart. Om dat op te lossen bouwde de Vlaamse Waterweg in 2016 het pompgemaal en een vistrap.

Bij het pompgemaal houden we rechts en we stappen verder langs de Durme. Net voorbij het pompgemaal kan je met een beetje geluk ijsvogels spotten.

Bij de volgende splitsing verlaten we de Durme. We nemen het smallere geasfalteerde pad naar rechts. We blijven dit pad volgen rond de moerassen en stappen zo terug naar het bezoekerscentrum. Op het terras kan je bij een drankje nagenieten van de tocht. Je hebt er een uitstekend zicht op de moerasvlakte. Je kan er kijken naar de bedrijvigheid van de vogels en genieten van hun gekwetter. Wat is er mooier?!

Hebben de kinderen nog energie over, dan kunnen zij zich nog uitleven in het Pluisjesbos. Hier kunnen ze heerlijk ravotten, picknicken en even op adem komen onder de grote eik. Eekhoorn Pluisje neemt hen mee langs een mooi parcours met infoborden met allerlei weetjes over de natuur en opdrachtjes om te doen.

Praktisch:

Start van de wandeling: Bezoekerscentrum Molsbroek,

Info: Molsbroek

www.vzwdurme.be

Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren

09 348 30 20

Wandeling: zie bijlage