Familie Verhaeghe uit Zomergem

Olivier woont samen met zijn vriendin Karen en stiefdochtertje Anaïs in het landelijke Zomergem. Olivier is gepassioneerd loper en wist de loopkriebel ook over te brengen op zijn vriendin Karen.

Dit voorjaar lanceerde Olivier de campagne #challenge100, een initiatief dat gezinnen wil aanzetten om samen 100 kilometer te lopen of wandelen in 30 dagen.

Wie zijn jullie?

Ik ben Olivier Verhaege, 38 jaar en woonachtig in Zomergem met Karen De Muynck (35 jaar) en Anaïs, mijn stiefdochter (3 jaar). Wij wonen in Zomergem, landelijk en dichtbij een groene zone waar we makkelijk kunnen lopen zonder al te veel verkeershinder.

Iedere zondag maken we een planning voor de week die volgt en kijken we wie wanneer kan lopen.​

Hoe kwam jullie gezin in aanraking met sport?

Ik sport al mijn leven lang, maar sinds 2009 ben ik gepassioneerd loper. Die passie is de voorbije jaren steeds groter geworden.

Mijn vriendin liep zelden tot nooit, maar ik heb mijn passie ook bij haar weten over te brengen en nu zijn de wekelijkse loopjes ook voor haar onbetaalbaar. Iedere zondag maken we een planning voor de week die volgt en kijken we wie wanneer kan lopen.

Sporten jullie samen of heeft ieder zijn of haar aparte sportmomentje(s)? Hoe plannen jullie sport in de gezinsagenda in?

Als we kunnen lopen we samen, dat is vaak op zondagochtend (bij co-ouderschap hebben we nog momenten voor ons alleen). Als we in de week samen willen lopen vragen we al eens een familielid om op Anaïs te passen of komt er een babysit. Velen vragen een babysit om te gaan eten of uit te gaan, wij dus ook om even te gaan lopen.

Waarom is sport zo belangrijk voor jou/jullie?

Sport en bewegen is goed voor het zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je je beter in je vel voelt. Je mag al eens zondigen bij het snoepen. Als je het kan inplannen, zorgt het voor een moment samen of een moment waarop je even alleen kan zijn. Het maakt je rustiger, fitter en veel minder vaak ziek. Als we vertrekken hebben we soms 100 vragen of zaken waar we ons zorgen over maken, maar éénmaal je 10' aan het lopen bent vergeet je dit en denk je positiever.

Hoe ontstond de idee om de starten met het #Challenge 100-initiatief?

Het idee ontstond door Karen te zien trainen en haar weektotaal te bekijken: 100 kilometer lopen met z'n tweetjes of als ouder, samen met je kind(eren) op 30 dagen leek me een haalbare en gezonde uitdaging.
Vele initiatieven kosten geld, en richten zich op de mensen die al sportief zijn. Een start-to-run geeft ook de 'verplichting' om op een bepaald uur ergens te zijn. Dit initiatief kan je gewoon doen met het gezin. Het is ook geen challenge waarbij geld moet worden ingezameld. Het goede doel is hier de eigen gezondheid!

Welke tip(s) geef je aan gezinnen om te starten met of meer te bewegen?

Leg de beweegmomenten vast met het gezin. Stimuleer elkaar om te vertrekken en gun de andere zijn/haar beweegmoment.
Geniet van de buitenlucht, beloon jezelf af en toe. Bouw het rustig en verstandig op.

Wissel het lopen af met wandelen. Forceer niks, zorg dat je kan praten tijdens het lopen en als je voelt dat het lastig wordt, wandel even en doe daarna verder.

En het is een cliché, maar je lichaam kan meer dan je denkt.

Doe mee en word ook een Familie Fit

Bewegen is gezond! Bewegen is plezant! Bewegen is nog zoveel leuker als je het samen met je gezin kan doen.
Maak je Familie Fit-profiel aan en word, samen met tal van andere gezinnen, de actiefste familie van Vlaanderen!

Doe mee