Plog, plandel of pleddel mee voor het milieu.

+ 30 minuten

Iedereen kan zijn steentje bijdragen voor een beter milieu, hoe klein ook. Familie Fit daagt jullie uit om te gaan ploggen, plandelen of pleddelen!

Ploggen, wasda?

Wie het Zweeds een beetje machtig is, weet misschien al wat 'ploggen' inhoudt. De naam van die activiteit is afgeleid van het Zweedse woord 'plocka' (verzamelen) en joggen.
Steeds meer mensen nemen deel aan de 'plogging-trend', waarbij ze tijdens hun loopje afval verzamelen. Na hun run kieperen ze al het vuil in de vuilnisbak.

Plogtips

  • In veel gemeentes kan je gratis vuilzakken aanvragen in het kader van een zwerfvuilactie.
  • Hygiëne is essentieel als je vuilnis gaat rapen. Draag steeds (wegwerp)handschoenen, was achteraf je handen en gooi al je verzamelde afval meteen weg in de juiste vuilniszak of afvalbak.
  • Voor wie houdt van cijfers en statistieken is er de app WePlog, die je kan gebruiken wanneer je zwerfvuil gaat opruimen. Op het stratenplan zie je bij de start enkel rode straten, die tijdens het ploggen oranje worden en achteraf, wanneer al het afval geraapt is, groen kleuren. Zo zie je letterlijk dat je een verschil maakt. 
Doe zoals Hannes uit Kortrijk en plog mee voor het milieu!

Liever plandelen of pleddelen?

Geen fan van joggen? Dan kan je ook gaan plandelen. Trek je wandelschoenen aan en verzamel zwerfvuil tijdens je wandeling.

Of je kan ook gaan pleddelen. Huur een kajak of kano en maak onze rivieren en waterlopen proper. Er bestaan heel wat lokale initiatieven waar je gratis een kajak of kano kan huren in ruil voor een gevulde afvalzak achteraf:

  • Op de Binnendijle in Mechelen. Elke dag tussen 9 en 18 uur leent hotel Van der Valk gratis kajaks uit in ruil voor een rondje vuilnis vissen. Reserveren kan bij hotel Van der Valk via 015 65 01 65 of info@hotel-mechelen.be.
  • Op het kanaal in Brussel. Meer informatie vind je op de website van Canal it up. Reserveren kan via mail naar info@canalitup.org.
  • Vanuit de Nieuwe Dokken in Gent. Elk weekend tijdens het vaarseizoen kan je bij DOKANO vzw een gratis vouwkano lenen in ruil voor een emmer drijfvuil. Meer informatie vind je op de website van DOKANO.
  • Ook in het buitenland kan je een gratis kajak huren in ruil voor een gevulde afvalbak. Via Green Kayak kan je pleddelen in Denemarken, Duitsland, Ierland, Noorwegen en Zweden.

Samen voor een zwerfvuilvrije buurt!

Ben je ook fan van een propere omgeving en wil je daar graag je steentje toe bijdragen? Steek zeker eens je licht op bij Mooimakers.

Of je nu als vereniging of bedrijf wil werken aan een zwerfvuilvrije omgeving of je wil op je eentje de handen uit de mouwen steken: Mooimakers heeft een ruim aanbod voor alle doelgroepen. Zo kan je in de mooimakers-webwinkel een afvalrugzak of afvalgrijpers voor kinderen en volwassenen bestellen.

Ontdek het ruime aanbod op mooimakers.be.

Verzamel alle Familie Fit medailles!

Claim deze uitdaging via de rode knop bovenaan en zet de Plog-medaille in jullie trofeeënkast.

Vind je geen rode knop terug?

De rode knop wordt geactiveerd als je een Familie Fit profiel hebt aangemaakt. Zo'n profiel is volledig gratis. Je vindt er bovendien nog enkele leuke extraatjes en kan er beweegminuten verzamelen voor jouw gezin.

Maak een Familie Fit profiel aan en blijf op de hoogte van alle uitdagingen en tips

Doe mee en word ook een Familie Fit

Bewegen is gezond! Bewegen is plezant! Bewegen is nog zoveel leuker als je het samen met je gezin kan doen.
Maak je Familie Fit-profiel aan en word, samen met tal van andere gezinnen, de actiefste familie van Vlaanderen!

Doe mee